top of page

Introduktion

Välkommen!

 

Att vara ny till lajv eller till en ny kampanj kan ibland kännas överväldigande. Det är mycket text, mycket att tänka på och det sista vi vill är att det ska kännas skrämmande eller övermäktigt att delta på våra lajv. Därför har vi satt ihop en deltagarguide vars tanke är att den ska introducera de viktigaste elementen och ge dig en smärtfri väg in i The Tundlaheim Saga!

The Tundlaheim Saga är en fiktion som kretsar kring kontinenten Nivaris (Tundlaheim) och har ett fokus på piraternas leverne. Eventen vi arrangerar bjuder in er att stiga in i den fiktiva världen och uppleva den inifrån. Detta görs via levande rollspel (lajv). 

På våra event får du således möjlighet att spela en karaktär, möta pirater och andra invånare i Tundlaheim, ägna dig åt handel, spel, fest, mysterier och mycket annat! 

Nedan finner du en smidig checklista med steg för att sätta dig in i kampanjen. Vi är alltid mottagliga för att svara på frågor som dyker upp men guiden kan förhoppningsvis förse dig med svar på de flesta av dem!

Vad är lajv?

Lajv är den vedertagna termen för levande rollspel. Det är en typ av upplevelsebaserad aktivitet där man istället för att få en historia berättad för sig (som genom teater, film eller litteratur) aktivt är med i berättelsen. Det finns många olika genrer och stilar för att uppnå detta. Men poängen är att du som deltagare spelar en karaktär som befinner sig i berättelsen. Du får sedan spela ut lajvet och reagera utifrån din egen roll på hur andra spelar sina roller och saker som sker under lajvet.

När det sedan är dags att sätta sig ned och skapa den karaktär vars skin man vill bära under sitt besök i The Tundlaheim Saga tar äventyret i sanning sin början. Att skapa en karaktär kan vara både superkul såväl som svårt och skrämmande - ta ett djupt andetag och börja enkelt. 

Många spelare älskar karaktärsskapande och lägger många timmar på att fila på historier och detaljer kring sin roll, andra föredrar att hålla det mer lättsamt och oavsett hur du känner så ska du veta att det inte finns några rätt och fel när det kommer till metoden. En annan sanning är den, att oavsett hur mycket eller lite du väljer att planera din roll så kommer den automatiskt att växa och få liv när du väl deltar på ett event.

Börja därför enkelt med fyra grundläggande frågor. När du har besvarat dessa kan du börja titta på mer praktiska saker så som kläder och utveckla din karaktär mer efterhand om du känner för det.

1. Vad gör din roll numer? (Yrke)

2. Ursprung (rike/pirattyp)

3. Grupp/besättning

4. Namn

När du känner för att vidareutveckla din karaktär kan du ta hjälp av vår karaktärs-guide. Där har vi samlat gott om tipps på vad man kan spela för olika roller, vilka fiktions-sidor olika roller bör ta del av samt lathund och hjälpmedel för att skriva en mer utförlig rollbeskrivning.

4. Skapa en karraktär

who.jpg

5. Anmäl dig till ett event

sign-up-1627726_1280.png

Nu när du har en karaktär är du redo att anmäla dig till ditt första event! 

Se till att läsa igenom eventinformationen noggrant innan du anmäler dig. Där finner du all viktig information om plats, tid, mat, boende och priser. Glöm inte heller bort att se till att du kollar igenom reglerna och deltagarvillkoren innan fullgör din anmälan. 

Betalning: Du kan betala antingen med kort eller swish. Om du betalar med swish så sker den manuell vid slutet av din beställning, se till att du fullföljer betalningen omgående vid anmälan för att din biljett ska vara giltig. 

När du anmält dig till ditt första event är det dags att skaffa en inloggning på våra deltagarsidor. Dessa är en manuell, interaktiv plattform mellan dig som spelare och oss i arrangörsgruppen. 

Under "Karaktär" kan du fylla i en snabbversion av din karaktärsbeskrivning samt ladda upp om du har en längre pdf. Där kan du även föra en personlig logg och spara anteckningar från lajvet som du inte vill att någon annan ska kunna läsa. 

 

Under "Extra spelarinformation" kan du finna eventuell spelarinformation, så som extra info om religion eller kulturer som din karaktär är berättigad till. Under intriger hittar du ett arkiv med alla stämningsutskick, grupp- och personintriger. Notera dock att det inte är standard att få en personintrig, utan dessa delas ut i mån av tid och främst i spelledande syfte.

Under avsnittet "Besättning" finner du ditt skepps specifikationer om du har ett sådant och även en gemensam loggbok som alla i din besättning kan skriva inlägg i. 

Under fliken "Mellanlajvsspel" hittar ni våra fantastiska mellanlajvsspel när de drar igång inför lajvet. Det är en form av interaktivt intrigskrivande där ni i gruppen kan vara med och aktivt styra vad som händer mellan lajvet.

Notera att all spelarinfo, intriger, och mellanspel sparas på plattformen. På det sättet är det enkelt för dig som spelare att gå tillbaka och läsa i gamla dokument och hitta specifik information från oss arrangörer.

6. Skapa inloggning på deltagarsidorna

deltag.jpg

7. Åk på ditt första Tundlaheim Saga

DSC_0168_edited.jpg

Nu är det dags att förbereda dig praktiskt för att ta dig till ditt första event. Se till att läsa igenom eventinformationen noga för tidpunkter för in/utcheck; mat och sovinformation; samt plats för eventet.

Se till att du packar allt som behövs för ditt boende, din karaktär och för att hålla dig vid god vigör i övrigt. Förslag på packlistor, saker att tänka på och övrig praktiskt information finner du under vår praktiska information.

1. Få ett hum om världen

tundlaheim_map_big.jpg

Världen är stor, många svåråtkomliga delar av kartan är ännu outforskade. Få vet vad som egentligen lurar bakom diset i fjärran, vad bergen döljer och vad havets sång innebär. Vi vill blanda känslan av världsvana och osäkerhet. Oro och självkänsla. Världen är obarmhärtig med livsfarliga stormar, rika stormakter och ifrågasatt mytologi men de som är modiga eller dumdristiga nog att hissa segel och lätta ankar kan snabbt belönas med rikedomar och äventyr. Oavsett vad som lockar är det aldrig långt bort så länge du är villig att satsa! 

De fria själar som lever piraters leverne kämpar för sin plats i en värld där sjöröveriets gyllne ålder redan kommit och gått. Runt om i Nivaris bygger de mäktiga rikena allt kraftfullare flottor och den lagstadgade civilisationen breder ut sig över kontinenten. Bli en del av vår makalösa berättelse om äventyr, kamratskap och strävan efter rätten till frihet.

Nu när du är lite bekant med fiktionen kan en god början vara att fundera över vad du skulle vilja vara med om ifall du deltog på ett event.

Vad du vill uppleva är nyckeln till din ingång i kampanjen och möjligheterna är enbart begränsade av fantasin. Tack vare välutvecklad metatekniker begränsas inte du som spelare till vad du har eller vem du är off. Vill du spela representant för ett handelshus för att bedriva handel? Att skriva in ett etablerat handelshus i historien är inga problem, men det finns mycket charm med att jobba upp sitt etablissemang från grunden i spelet också!  Hantverkare måste finnas för att världen ska fungera. Vill du spela mästare i att snickra skrov med oändliga kunskaper om träslag? Skräddare för att se till att alla ser ut så bra som de känner sig eller kanske vill du framställa pistoler med den moraliska dilemman som det medför? 

Eller det vanligaste valet; pirat. Vill du spela nyrekryterad fiskare som fortfarande försöker lära sig hur andra pirater löser konflikter? Hårdhudad styrman som inte litar på någon eller kanske kapten som gör sitt bästa för att hålla skeppet flytande?

 

Som nämnt, möjligheterna är oändliga och det enda som bestämmer vad du spelar är din personliga preferens till vad du vill uppleva. Hård handel, sagor eller kanske mystik? Vad kan vara en bra utgångspunkt för det just du vill vara med om?

2. Fundera på vad du vill uppleva

images.jpg

3. Skapa/hitta en grupp, alt. välj att vara själv

teamwork-2198961_1280_edited.jpg

Som ny i kampanjen kan det också vara en god idé att fundera över hur man skulle vilja komma att delta på eventen. Vill man åka själv? Eller ser man hellre att man blir del av en grupp, eller kanske leder en? 

När man har en känsla för vad för typ av spel man söker kan man också börja fundera på i vilket samanhang man kan få det. Sen kan man antingen välja aktivt att man helst åker själv, eller försöker att få tag i en grupp att delta med. 

Vill man vara del av en grupp finns det två tillvägagångsätt. Antingen skapar man en grupp och söker andra som kan gå med i gruppen, eller så söker man efter en redan existerande grupp att gå med i. I vår Facebookgrupp kan man hitta likasinnade som antingen vill vara eller redan är en del av kampanjen.

Vi rekommenderar gruppstorlekar på mellan 2-5 personer. Detta eftersom det bäst korresponderar med hur våra intriger är uppbyggda. Det är dock absolut inget krav utan ett tips. Det har deltagit många grupplösa spelar och grupper med allt mellan 6-20 spelare under lajven och det har fungerat hur bra som helst.

bottom of page